Hledáte vánoční cukroví s menším obsahem cukru a tuku? Pak jste tu správně. Zkuste moje (i mojí rodinou) oblíbené Zázvorky. Část mouky nahrazuji rostlinným proteinem a obyčejný cukr tím březovým, který má méně kalorií, ale přitom chutná velmi podobně. 

Co budeme potřebovat:

– 40 dkg hladké celozrnné špaldové mouky
– 10 dkg proteinu
– polévková lžíce mletého zázvoru (dle chuti i více)
– 15 dkg březového cukru (dle chuti přislaďte)
– 2 celá vejce
– trocha sojového mléka
– lžička jedlé sody
– 20 dkg másla
– 10 dkg sezamového semínka
– moučkový cukr
– citronová šťáva

A co výživové hodnoty na 100g? Ty se Vám budou určitě zamlouvat! 
sacharidy – 27 g
bílkoviny – 17,2 g
tuky – 18 g (z toho 13 g nasycené)
vláknina – 6 g

Mouku vysypeme na vál, přidáme protein, zázvor, cukr, sodu, sezamové semínko a promícháme. Ve směsi vytvoříme důlek, přidáme vejce a mléko. Okolo poklademe plátky měkčího másla. Vše dobře zpracujeme rukama ve vláčné těsto. Těsto rozválíme asi na výšku 3 mm, vykrajujeme tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejeme asi na 180 stupňů a pečeme 8 až 12 minut. 

Během pečení si připravíme polevu. Vymačkáme citron a smícháme s moučkovým cukrem. Poté, co zázvorky vytáhneme z trouby a necháme vychladnout, můžeme začít zdobit polevou a posypat sezamovými semínky nebo mandlemi.

 

Categories: Jím pro zdraví blog

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *