Považujeme za přirozené, že s příchodem podzimu a zimy se jako mávnutím kouzelníkovy hůlky znásobí počet lidí, kteří onemocní. Někteří jen prskají, kýchají, smrkají, a statečně dál fungují, ale většina z nich si zaběhne ke svému lékaři, nechá si předepsat léky, možná na pár dní ulehne. Bohužel k dalšímu „dobrému“ zvyku naší doby patří to, že na čele žebříčku předepisovaných léků jsou antibiotika. Česká republika se dokonce drží už poměrně dlouho na čele hitparády v množství užívaných antibiotických léků na jednoho obyvatele.

Proč tak snadno podléháme sezónním onemocněním a proč u mnoha z nás mají tak akutní průběh? Důvodem je dlouhodobé oslabení nebo dokonce zhroucení imunitního systému. Antibiotika však tento stav neřeší, naopak. Stav našeho těla a imunitní systém likvidují. Samozřejmě, že jsou situace, kdy život zachraňují, to nepopírám. Měli bychom být však obezřetní. 

Jak tedy na viry a bacily? Prvotní je podpora již zmíněné síly a stability našeho imunitního systému. Začala bych úpravou jídelníčku. V zimě jsou nevhodné tak zvané ochlazující potraviny – tedy citrusy, mléčné výrobky a např. pivo. Naopak volme to, co nás zahřeje. Kdo si nyní vybavil slivovici nebo rum, bude zklamán. Mám na mysli např. brambory, luštěniny nebo maso, které zpestříme vhodným kořením. 

Vhodné je pravidelné a mírné otužování. Nezapomínejme také na dostatečný spánek. Pokud jste „tabletový“ typ, zaměřte se na látky, které imunitu skutečně a přirozeně posilují. Už generace našich prapředků v této době sahaly po česneku. Je to přírodní antibiotikum s úžasnými dalšími účinky. Také echinacea je vhodný přírodní přítel naší imunity. Nasaďte ji okamžitě, jakmile máte pocit, že nemoc na vás začíná dorážet. Věřte, funguje to! Za podmínky, že rozumně zvolíte kvalitní přípravek. 

Je to jednoduché, že? Bohužel ne každý je ochoten dělat jednoduché věci. Vždy budou lidé, kteří udělají něco ještě jednoduššího – polykat bezmyšlenkovitě tablety.  


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *