Zdravé potraviny, BIO potraviny, racionální strava, suroviny přírodního původu, to nejlepší z přírody a další a další. Dobře se to čte, že? Výrobci se předhánějí v superlativech uvedených na svých výrobcích. Mohlo by se zdát, že nemají jiný zájem, než zájem o zdraví zákazníka. Skutečnost může být jiná.

Zákon je v tom směru totiž velmi benevolentní. Někdy mám pocit, že si skutečně může kdokoliv uvést na svém výrobku beztrestně cokoliv, dokonce naprostou lež. Seriózních výrobců je v tomto smyslu opravdu málo. Osobně nevěřím, že za obelhávání a poškozování zákazníka může nevědomost výrobce v oblasti výživy. Ani v tom případě by neplatilo známé rčení „nevědomost hříchu nečiní“. Je to zahrávání si se zdravím důvěřivých lidí. Situace je o to smutnější, že jediným vysvětlením je vize nadité kapsy. Bohužel ne pro zákazníky.

Apeluji na Vás, moudří čtenáři! Buďte si vědomi toho, co jíte a pijete. Vezměte do svých rukou rozhodnutí o tom, zda je potravina zdravá a vhodná pro Vás a Vaše děti. Čtěte etikety se složením potravin. Pokud si nejste jisti, že se dokážete orientovat, navštivte seriózního výživového poradce, který Vás jednou pro vždy nasměruje správným směrem.

Několik příkladů za vše. Instantní sojové nápoje. Vyrábí je v mnoha variantách několik firem. Jediné, co mají se sójou společné je sojový tuk, a to ve ztužené podobě, která je pro naše tělo velmi škodlivá. Další složkou je většinou kukuřičný škrob, pak nějaké aroma a často i cukr. Co tedy vlastně pijete? Kombinaci těch nejméně vhodných cukrů a tuků. Po bílkovině (natož kvalitní bílkovině) a vláknině ani památky. Co je na nich tedy „zdravé“?

Křupavé müsli je další rádoby zdravou potravinou. Jeho „křupavosti“ dosahují výrobci zapékáním s kombinací tuku a cukru. Takové müsli je chutné, ale navyšuje zbytečně konzumaci tuku a cukru. A ještě jedna důležitá informace. Konzumace všech „zdravých“ výrobků výše zmíněného typu navyšuje podíl omega-6 v naší stravě. Tuky omega-6 jsou pro nás nezbytné, souhlasím. V naší potravě jich je však trvale nadbytek. Ten společně s deficitem omega-3 znamená pro naše zdraví velké nebezpečí v podobě nemocí srdce a cév.

Opět docházíme ke známému závěru, že? Na našem zdraví záleží v naší společnosti jen málokomu. Komu by na něm ale určitě mělo záležet, jsme my sami.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *