Také patříte k těm, kteří milují čokoládu? Já ano. Jsem orientována ve svých chutích spíše na „sladko“, na rozdíl od zhruba druhé poloviny lidstva, která „ulítává“ spíše na slaných, většinou pikantních potravinách.

Tak to prostě je. Neodolatelná snaha po rychlém uspokojení našich chutí se dá z velké části ovládnout známou vyváženou a pestrou stravou s dostatkem vlákniny, složitých sacharidů a kvalitní bílkoviny. Občas může být i s dodržením všech těchto zásad chuť na sladké velmi výrazná. Roli zde totiž hraje také například psychický stav a míra stresu. Pro náš mozek jsou sacharidy životně důležité a při zvýšené psychické námaze může mozek jejich rychlý přísun velmi razantně vyžadovat. Co tedy s tím?

Ve všeobecném povědomí je uložena informace, že čokoláda je „špatná a nezdravá“ potravina. Vede k nadváze, alergiím a způsobuje akné. Ano, souhlasím. Souhlasím v případě masově produkovaných čokolád vyráběných z přepracovaného kakaa, s přídavkem rafinovaného cukru, mléka, ztužených tuků a aditiv (většinou v podobě nějakého kontroverzního éčka). Tudy by cesta k uspokojení našeho mozku, potažmo sladké chuti vést určitě neměla. Alespoň u člověka, kterému záleží na zdraví a štíhlé postavě.

Na základě svých odborných znalostí a jako milovník čokolády Vám mohu zaručit, že řešení existuje. Černá čokoláda bez rafinovaného cukru má zajímavé spektrum dokonce našemu zdraví prospěšných účinků. Čokoláda (100 g) s obsahem 50% kakaa (50-60mg) má na nás díky obsahu kofeinu stejný účinek jako šálek slabší kávy. Kvalitní čokoláda, doporučuji alespoň 70% kakaa, obsahuje látky, které přirozeně ovlivňují naší náladu směrem k pozitivním polohám. Hořká čokoláda, odtud i její název, je dobrým zdrojem hořčíku. Dále obsahuje látku s krkolomným názvem fenyletylamin, které byl mimo jiné přiřčen název „hormon lásky a štěstí“. Také množství vitamínu E (asi 2,4 mg ve 100 g) je u této kvality čokolády nezanedbatelné.

Pravá černá čokoláda má tedy v naší stravě zcela určitě své místo. Samozřejmě, že i ta nejkvalitnější čokoládka by měla zůstat pouze v rozumné míře a v rozumném množství zařazovaným doplňkem, pamlskem, sladkou odměnou. A v tom případě přeji nám všem „sladomilům“ slastné mlsání! 🙂

Categories: Jím pro zdraví blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *