Výživový poradce – termín, který dnes již každý slyšel. Znáte to – KLIK – a už na Vás vyskočí „výživových poradců“ nepočítaně! Kdo to ale vlastně je? K čemu ho potřebujete? Jak poznat, že je to skutečně odborník? V tržní ekonomice jde především o zisk. Na to jsme si už asi zvykli a smířili se s tím. Ale co když jde o Vaše zdraví a Váš život? Není tady už riziko špatné volby příliš vysoké? Jak si tedy bezpečně a správně vybrat?

Nejdřív špatné zprávy! Z důvodů větší přitažlivosti svých služeb a zisku si mnoho živnostníků prostě ze dne na den rozšířilo své podnikání o „výživové poradenství“. Je to živnost volná, takže technicky žádný problém. Další velkou skupinou „výživových poradců“ jsou prodejci doplňků výživy, kteří bez ohledu na důsledky svého konání plošně doporučují výrobky svého výrobce. Proč? Protože mají podíl ze zisku. Tito lidé jsou školeni, ano, ale v prodejních dovednostech. Nechám na Vás, vážení čtenáři, jaký závěr si učiníte z následující skutečnosti: Reklama je velmi drahá. Je tedy „výživový poradce“, který na Vás vyskočí za každým kliknutím na internetu a který nabízí své poradenství za žádnou nebo extrémně nízkou cenu, lidumil? Nebo se za jeho zdánlivým altruismem skrývají nadstandardní příjmy z doplňků výživy, za které klient zaplatí mnohem víc, než by zaplatil za seriózní poradenství?

Je obecně známo, že středoevropská populace jí minimum mořských ryb, proto má nedostatek omega-3.

Dobrá zpráva je, že existují odborníci na výživu, kteří se rozhodli investovat svůj čas a peníze a nejprve se vzdělat, než začnou ovlivňovat zdraví a kondici svých klientů. To jsou akreditovaní a certifikovaní odborníci, kterým záleží na Vašem zdraví. Respektují Váš zdravotní stav a cíle, provedou Vás bezpečně procesem hubnutí, změn stravovacích návyků a životního stylu. Ví si rady, když se hubnutí zastaví, pohlídají vaši svalovou hmotu, doporučí optimální pohyb pro spalování tuků atd. Ani oni nemusí být striktními odpůrci doplňků. Je obecně známo, že středoevropská populace jí minimum mořských ryb, proto má nedostatek omega-3. Ale fundovaný odborník na výživu si také fundovaně vybírá podle kvality, respektuje potřeby a také finanční situaci klienta. Vždyť jde, znovu připomínám, hlavně o zdraví.

Ještě jeden námět k zamyšlení. Oddáte se s důvěrou do rukou kadeřníka s neupravenými vlasy? Otevřete bez obav ústa před zubařem, který má zanedbaný chrup? Neměl by profesionál na výživu být už na první pohled sám sobě nejlepším klientem? Kolik Vaší důvěry získá výživový poradce či dietolog, který si sám neví rady se svou nadváhou.

Categories: Jím pro zdraví blog

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *