Nikoho z nás by nenapadlo urychlovat vývoj dítěte v bříšku matky. Víme, že k tomu, aby mělo šanci narodit se zdravé a tělesně dokonalé potřebuje 9 měsíců. Příroda v našem zeměpisném pásmu potřebuje všechna roční období v zaběhnutém sledu za sebou. Jsme svědky toho, jak je zmatená z klimatických změn a jaké následky tento fakt má. Ať už je to následná neúroda nebo například vražedné záplavy. Jinými slovy – všechno má svůj řád a svůj čas.

Pojem „zdravý životní styl“ jsme zařadili do svého slovníku již před více jak 10 lety. Stále více z nás si uvědomuje, že je cosi špatného na cestě, která nás dovedla k nemocem a předčasnému bolestnému umírání. Chceme ji změnit. Vědomí nutnosti změny je zcela jistě správné! Souhlasím. Tento probíhající trend je logický a pozitivní. Má to však opět svá ALE. Jsme zahlceni nepřeberným množstvím lákavých nabídek, jak si svoje zdraví a život můžeme zlepšit, počínaje „zdravými“ potravinami (které naše zdraví nepodpoří ani náhodou – například v reklamních spotech omílané margaríny), přes sice příjemné ale nic neřešící „ozdravné“ tělesné procedury, až po „zázračné“ doplňky stravy, které prý téměř okamžitě řeší naše problémy v menopauze, s obezitou, s prostatou či klouby. A my věříme a platíme a platíme.

Naše tělo vydrží hodně, začne nás zrazovat a upozorňovat na svůj neutěšený stav až po dlouhé době. A co my na to?

Je tedy problém v tomto trendu? Podle mne není. Problém je v myšlení a postoji většiny z nás. Když mluvím s klienty ve své odborné poradně, vždycky dojdeme k závěru, že jejich současné problémy mají počátek již před léty. Když se zeptám, kdy se cítili dobře, kdy měli svou optimální hmotnost, neuvádějí dobu před týdnem nebo před měsícem, ale před lety. Někdo dokonce před desítkami let. Naše tělo vydrží hodně, začne nás zrazovat a upozorňovat na svůj neutěšený stav až po dlouhé době. A co my na to? V případě, že ho poslechneme, chceme ale změnu rychle. Nezajímá nás, že problém vznikal dlouhá léta, my se ho chceme zbavit HNED! Silná vůle – ano. Touha – ano. Bez nich bychom se ani nepohnuli. Ale co po týdnu nebo po dvou? Vždyť jsme změnili jídelníček, koupili jsme si permanentku do fitka. Ono se ale nic nestalo. Takže se vzdáme. Co je špatně? V praktickém konání vyhrává jen ten, kdo pracuje na jakékoliv změně a výsledku postupně. Sportovec rok intenzivně trénuje a pak má šanci zvítězit. Vzpomínáte? – Plod se vyvíjí 9 měsíců. Příroda nedá na naše přemlouvání, aby si pospíšila, že chceme sklízet obilí už v březnu. Všechno má svůj řád a ČAS.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *